INTERPRETATION REQUEST

FLOOR AREA RATIO FOR LIVING SPACE LOCATED BELOW GRADE

Code Sections: _
e 20.06.564 (Definition-Coastal)
e 21.12.070.D (Medium Density Residential area of the Del Monte Forest)

Date: July 15, 2008

Requested by: Managers

Subject: Calculating Floor Area Ratio (FAR)
What are the Questions?

When is building area included in calculating floor area ratio?

Short Answer:

1) Habitable areas located below grade and designed with a patio, terrace or similar areas
are included in FAR.

2) Habitable areas located entirely below grade with minimum light and ventilation (light
wells) pursuant to the Building Code are not counted as FAR.

3) Non-habitable areas located entirely below grade (garage, storage, mechanical, wine
cellar, etc) are not counted as FAR.

4) All building areas (habitable or non-habitable) located entirely or partlally above grade
are included in the FAR.

See the graphic on page 2.

Note: All floor area, whether it is counted as FAR or not, shall be included as part of
the building size in the project description.

Discussion:

Floor Area is defined to include all enclosed spaces within all buildings, finished basements,
guesthouses, studios, garages, and carports. The definition of Floor Area Ratio (FAR) states that
the enclosed floor space constructed and maintained entirely below ground, including garages,
shall not be counted as floor area.

The intent of calculating FAR is to maintain a level of intensity for development of a site. While
allowing development to go below grade helps allow development to meet height restrictions,
excluding living area because it is located below grade does not meet the intent of this standard

balancing the size of the home with the size of the lot.
Based on the intent of FAR, living space (habitable rooms) should be counted as floor area for
the project regardless if the space is above or below grade. However, based on the Zoning Code
definitions, there appears to be a desire by Monterey County to allow some flexibility. Planners
can and should consult with the Building Services Department to define the minimum size of
light well required for habitable spaces. If the project is designed with living space entirely
below grade and with the minimum light well, then that area will not be counted in the FAR. In
addition, non-habitable spaces that do not require light wells (e.g.; wine cellars, hallways, etc.)
would not be counted in the FAR.



Indicators to watch for include patios, terraces, doors, stair cases, etc extending from a room on a
lower level. A light well only needs to be open a short distance below the window with a metal
fire escape ladder for emergency egress.

Facts of the situation:

Designers are using below grade terraces/patios and calling them light wells to create living
space below the grade line, which results in increased development intensity on the site. This
matter is also addressed in a separate interpretation for set backs of structures (e.g.; retaining
walls) located below grade.

Interpretation Prepared By: Carl Holm, Assistant Director of Planning
Interpretation/Opinion Confirmed by Managers: '7/1”5\, %\n
Mike Novo, Director
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of the glass-glazed unit skylight having the high-
est allowable desigh pressure.

2. In accordance with WDMA 1.8.11.

SECTION R309
GARAGES AND CARPORTS

R309.1 Floor surface, Garage floor surfaces shall be of
approved noncombustible material.

The area of floor used for parking of antomobiles or other
vehicles shall be sloped to facilitate the movement of liquids
to a drain or toward the main vehicle entry doorway.

R369.2 Carports, Carports shall be open on not less than two
sides. Carport floor surfaces shall be of approved honcom-
bustible material. Carports not open on two or mote sides
shall be considered to be a garage and shall comply with the
provisions of this section for garages.

The area of floor used for parking of automobiles or other
vehicles shall be sloped to facilitate the movement of liquids
to a drain or toward the main vehicle entry doorway.

Exception: Asphalt surfaces shall be permitted at ground
level in carports.

R309.3 Flood hazard areas. Garages and carports located in
flood hazard areas as established by Table R301.2 shall be
constructed in accordance with Section R322,

R309.4 Automatic garage door openers. Automatic garage
door openers, if provided, shall be listed and Iabeled in accor-
dance with UL 325. See Health and Safety Code Sections
19890, 19891 and 19892 for additional provisions for resi-
dential garage door openers.

R309.5 TFire sprinklers [location on property. Private
garages shall be protected by fire sprinklers where the garage
wall hag been designed based on Table R302,1(2), Noie a.
Sprinklers in garages shall be connected to an automatic
sprinkler system that complies with Section R3/3. Gatage
sprinklers shall be residential sprinklers or quick-tesponse
sprinklers, designed to provide a density of 0.05 gpm/fi,
Garage doors shall not be considered obstructions with
respect to sprinkler placement,

R309.6 Fire sprinklers, attached garages and carports with
habitable spuce above, Attached garages and carports with
habitable space above shall be protected by fire sprinklers in
accordance with this section and Section R313. Protection
shall be provided in accordance with one of the following:

1. Residential sprinklers installed in accordance with
their listing.
2. Extended coverage sprinklers discharging water not

less than their listed flow rate for Light Hazard in
accordance with NFPA 13,

3. Quick-response spray sprinklers at light hazard spac-
ing in accordance with NFPA 13 designed to discharge
at 0.05 gpm/f¥ density (minimum),

The system demand shall be permitted to be limited to the

number of sprinkiers in the compartment but shall not exceed
two sprinklers for hydraulic caleulation purposes. Garage
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doors shall not be considered obstructions aind shall be permit-
ted to be ignored for placement and calculation of sprinklers.

Exeeption: An automatic residential fire sprinkler sysiem
shall not be requived when additions or alterations are
made to existing carports and/or garages that do not have
an automatic residential fire sprinkler system installed in
accordance with this section,

R309.7 Extension garage door springs. Every exiension
garage doov spring sold or offered for sale, whether new or
sold as a replacement, or installed in any garage or carpori
which is accessory to a dwelling covered by this code, shall
conform to the requirements for garage door springs located
in Section 1210 of the California Building Code,

R309.8 Electric vehicle (EV) charging infrastructure.
Newly constructed one- and two-family dwellings and town-
houses with attached private garages shall comply with EV
Infrastructure requirements in accordance with the Califor-
nia Green Building Standards Code, Chapter 4, Division 4.1,

SECTION R310
EMERGENCY ESCAPE AND RESCUE OPENINGS

R3:0.1 Emergency escape and rescue opening required.
Basements, habitable attics and every sleeping room shall
have not less than one operable emergency escape and rescue
opening, Where basements contain one or more sleeping
rooms, att etnergency escape and rescue opening shall be
required in each sleeping room, Emergency escape and
rescue openings shall open directly into a public way,

Exeeptions [SFM]:

1. Basements with o ceiling height of less than 80
inches (2032 mm) shall not be required to have
emergency escape and rescie apenings.

2. Emergency escape and vescue opemings are nof
required from basements or sleeping vooms that
have an exit door or exit access door that opens
directly into d public way or fo a yard, court or exte~
rior egress balcony that opens to a public way,

3. Basements without habitable spaces and having not
more than 200 square feet (18.6 m*) in floor area
shall not be required to have emergency escape and
rescue openings.

4. Storm shelters are not requived to comply with this
section where the shelter is comstructed in accor-
dance with ICC 500.

5. Wheare the dwelling unit or townhouse wnit s
equipped with an automatic sprinkler system
installed in accordance with Section R313, sleeping
rooms in basements shall not be vequired to have
emergency escape and rescue openings provided
that the basement has one of the following:

5.1 One means of egress complving with Section
R311 and one emergency escope and rescue
opening. :

3.2, Two mieans of egress complying with Section
R311,
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R310.1,1 Operational constraints and opening conirol
devices. Emergency escape and rescue openings shall be
maintained free of any obstructions other than those
allowed by this section and shall be operational from the
inside of the room without the use of keys, tools or special
knowledge. Window opening control devices and fall
prevention devices complying with ASTM F2090 shall be
permitied for use on windows serving as a required emer-
gency escape and rescue opening and shall be not more
than 70 inches (178 cm) above the finished floor, The
release mechanism shall be maintained operable at ail
fimes.

Such bars, grills, grates or any similar devices shall be
equipped with an approved exterior release device for use
by the fire department only when required by the authority
having jurisdiction,

Where security bars (burglar bars) are tnstalled on
emergency egress and rescue windows. or doors, on or
after July 1, 2000, such devices shall comply with Califor-
wnia Building Standards Code, Part 12, Chapter 12-3 and
other applicable provisions of this code.

R310.2 Emergency escape and rescue openings., Emer-
gency escape and rescue openings shall have minimum
dimensions in accordance with Sections R310.2.1 through
R310.2.4.

R310.2.1 Minimum size. Emergency escape and rescue
- openings shall have a net clear opening of not less than 5.7
square feet (0.530 m®),

Exeception: The minimum net clear opening for grade-
floor emergency escape and rescue openlngs shall be §
square feet (0.465 m?),

R310.2.2 Minimum dimensions. The minimum net clear
opening height dimension shatl be 24 inches (610 mm). The
minimum net clear opening width dimension shall be 20
inches (508 mm). The net clear opening dimensions shall be
the result of normal operation of the opening,

R310.2.3 Maximum height from floor, Emergency
escape and rescug openings shall have the bottom of the
clear opening not gteater than 44 inches (1118 mm)
measured from the floor. '

R310.2,4 Emergency escape and reseue cpenings under
decks, porches and cantilevers. Emergency escape and
rescue openings installed under decks, porches and cantl-
levers shall be fully openable and provide a path not less
than 36 inches (914 mm) in height and 36 inches (914
mm) in width to & yard or court.

R310.3 Emergency escape and rescue doors. Where a door
is provided as the required emergency escape and trescue
opening, it shall be a side-hinged doot or a sliding door.

R310.4 Area wells, An emetgency escape and tescue open-
ing where the bottom of the clear opening iz below the
adjacent grade shall be provided with an area well in accot-
dance with Sections R310.4.1 through R310.4.4,

R310.4.1 Minimum size, The horizontal area of the area
well shall be not less than 9 square feet (0.9 m?), with a
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hotizontal projection and width-of not less than 36 inches
{914 mm). The size of the area well shall allow the emer-
gency escape and rescue opening to be fully opened.

Exception: The ladder ot steps required by Section
R310.4.2 shall be permitted to encroach not more than
6 inches (152 mm) into the required dimensions of the
area well,

R310.4.2 Ladder and steps, Aren wells with a vertical
depth greater than 44 inches (1118 mm) shall be equipped
with an approved, permanently affixed ladder or steps.
The ladder or steps shall not be obstructed by the emer-
gency escape and rescue opening where the window or
door is in the open position. Ladders or steps required by
this section shall not be required to comply with Section
R31L7.

R310.4.2.1 Ladders. Ladders and rungs shall have an
inside width of not less than 12 inches (305 mm), shall
project not less than 3 inches (76 tum) from the wall
and shall be spaced not more than 18 inches (457 mm)
on centet vertically for the full height of the area well.

R310.,4.2.2 Steps. Steps shall have an inside width of
not less than 12 inches (305 mm), & minimum tread
depth of § inches (J27 mm) and a maximum piser
height of 18 Inches (457 mm) for the full height of the
area well,

R310.4.3 Drainage. Area wells shall be designed for
proper dralnage by connecting to the building’s foundation
drainage system required by Section R405.1.

Exception: A drainage system for area wells is not
required where the foundation is on well-drained soil or
gand-gravel mixture soils in accordance with the United
Soil Classification System, Group 1 Soils, as detailed in
Table R405.1.

R310.4.4 Bars, grilles, covers and sereens, Where bars,
grilles, covers, scteens or similar devices ate placed over
emergency escape and rescue openings, bulkhead enclo-
sures or area wolls that serve such openings, the minimum
net clear opening size shall comply with Sections R310.2
through R310.2.2 and R310.4.1. Such devices shall be
releasable or removable from the inside without the use of
a key ot tool or force greater than that required for the
normal operation of the escape and rescue opening. e
release mechanism shall be maintained operable at all
times.

Such bars, grills, grates or any similar devices shall be
equipped with an approved exterjor velegse device for use
by the fire department only when required by the authority
having jurisdiction.

Where security bars (burglar bars) are installed on
emergency egress and rescue windows or doors, on or
after July 1, 2000, such devices shall comply with Califor-
nia Building Standards Code, Part 12, Chapter 12-3 and
other applicabie provisions of this code.

R310.5 Replacement windows for emergency escape and
reseue openings. Replacement windows installed in build-
ings meeting the scope of this code shall be exempt from
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