INTERPRETATION REQUEST — USE OF PORTABLE SELF-STORAGE CONTAINERS
ON RESIDENTIALLY-ZONED PROPERTY

Applicable Monterey County Code Sections:

e 20.06.1200 (Structure)

e 21.06.1220 (Structure)
Chapter 20.44 (Regulations for Design Control Zoning Districts)
Chapter 21.44 (Regulations for Design Control Zoning Districts)
Chapter 18.01 (Building Standards Administrative Code)
2013 California Building Code

Date: July 24,2014

Subject: Use of portable self-storage containers (PODS or shipping containers) for storage on
residentially-zoned property

What is the Question?
Are portable storage containers allowed to be used for storage for extended periods of time
on residentially-zoned properties without a permit?

Short Answer:
Yes, under certain conditions:
1) If the property has an active construction permit;
2) If the occupant of the property is in the process of moving or remodeling where no
construction permit is required (for up to 60 days);
3) If the unit is used for >60 days for a use other than construction purposes, the unit
would need to meet building and zoning regulations.

If the unit is used for >60 days for any use listed above and the property is in a Design
Control or “D” district, an over-the-counter Design Approval is required. The unit would
need to meet applicable building and zoning regulations.

Discussion:
Portable storage containers, such as PODS or larger shipping containers, are becoming more
popular as a low-cost means of providing additional secure storage during construction or
remodeling in lieu of permanent accessory structures. The increased use of these units has
resulted in increased awareness of the visual impacts of these units in residentially-zoned
areas of the County.

Because the timeframes for construction or remodeling on a site can vary, there is a need to
allow the units on a temporary basis, without an additional permit requirement, as long as the
construction permit remains active or for up to 60 days if no construction permit is required.

If the unit is needed for more than 60 days for a use other than construction purposes, the unit

would need to meet applicable building and zoning regulations, including but not limited to
yard regulations (setbacks & height), FAR, and coverage. If the unit is used for more than 60
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