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Can I Build an Accessory Dwelling Unit on my Property? 

There are many requirements that need to be considered before having plans drawn up 
and applying for an Accessory Dwelling Unit on your property. The following information is 
not all inclusive but will give you an idea of the things the Environmental Health Bureau 
(EHB) evaluates during the permit application process. 

EHB recommends that you inquire with the Housing and Community Development -
Planning Department first to determine if an Accessory Dwelling Unit (ADU) would be 
allowed based on your property’s zoning. Such development may be restricted as described 
in Title 20 and/or Title 21 of the Monterey County Zoning Ordinance, or prohibitions 
specified by the Monterey County General Plan. 

"Accessory dwelling unit" or ADU means a permanent residence, secondary to an 
existing main dwelling, which provides complete independent living facilities for 
one or more persons. It shall include permanent provision for living, sleeping, 
eating, cooking, and sanitation on the same parcel where the single-family dwelling 
is situated. 

"Guesthouse" means an attached or detached living quarters of a permanent type of 
construction lacking internal circulation with the main dwelling, without kitchen or 
cooking facilities, clearly subordinate and incidental to the main structure, on the 
same lot, and not to be rented, let, or leased, whether compensation is provided or 
not. 

Conversion of existing structures to ADUs or “Junior ADUs” are processed as ministerial 
permits per Government Section 65852.2(b) but still must meet EHB requirements as 
described below. All existing EHB requirements are as described in Monterey County Code 
(MCC), Monterey County Local Agency Management Program (LAMP) and the most current 
edition of the California Plumbing Code. 

Onsite Wastewater Treatment System (Septic System): 
• Nitrogen loading from the OWTS shall not exceed the proportionate quantity of 40

grams Nitrogen per acre of land (called the nitrogen limit).  When estimated nitrogen
loading exceeds the nitrogen limit for the property, a supplemental treatment unit shall
be incorporated into the OWTS. (LAMP Table 5-2 – Minimum Lot Size for New
Development and for Additions to Single Family Dwellings)
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• EHB recommends that each dwelling unit be served by a dedicated OWTS. The 
Accessory Dwelling Unit shall have its own septic tank but may share the dispersal field 
with the primary dwelling. Septic tank capacity shall be in accordance with LAMP Table 
5-3 – Minimum Capacity of Septic Tanks and dispersal system sizing shall be in 
accordance with LAMP Section 5.9 – Site Evaluation and Soil Characteristics. 

• All horizontal setback distances shall be met (LAMP Table 5-8 – Minimum Horizontal 
Setback Requirements for Conventional OWTS) 

• The onsite wastewater treatment system (OWTS or septic system) that serves the first 
dwelling shall be in good working order, as demonstrated by an OWTS Performance 
Evaluation, and an acceptable set aside area(s) for a future dispersal field repair shall 
be available for each OWTS (MCC, Section 15.20.060.D). 

Potable Water to Supply to Project: 
• The proposed water source must demonstrate adequate source capacity is available to 

add a new water service connection. 
o New and existing 2-4 service connection water systems must demonstrate at 

least 3 gallons per minimum per proposed service connection. 
o For larger water systems, or if all homes will be on the same parcel, contact 

EHB’s Drinking Water Protection Services, for details on the minimum source 
capacity requirements. 

• The proposed water source must meet all bacteriological and primary drinking water 
standards, and any secondary drinking water standards that exceed notification levels. 
If such information does not exist, recent water quality testing will be required to be 
completed prior to approval of the associated project. 

• Source capacity testing results and water quality analysis shall be current within 5 
years, with limited exceptions as approved by EHB.  Contact EHB’s Drinking Water 
Protection Services – Water Systems to inquire about the validity of testing completed 5 
years ago or more. 
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