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LIMITED SERVICE CHARITABLE FEEDING OPERATION  
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
According to the California Association of Food Banks, one in eight Californians currently struggle with 

food insecurity and one in five children in California struggle with hunger.  Assembly Bill 2178 was signed 

by the Governor and becomes effective January 1, 2019.  This bill provides local environmental health 

departments additional flexibility when working with charitable organizations that wish to feed the needy 

but do not have access to a full service, permitted commercial kitchen.  

 

AB 2178 exempts a Limited Service Charitable Food Operation (LSCFO) from the definition of a food 

facility, as defined in the California Retail Food Code (CalCode).  It does not include a temporary food 

facility or a nonprofit charitable temporary food facility.  The operation is generally required to register 

with the local enforcement agency (LEA), with certain exceptions.  

 

AB 2178 exempts the LSCFO from the requirements of CalCode except for specified general food safety 

sections and other requirements.  The operation must comply with best management practices approved by 

the LEA.  It allows for food distribution in an outdoor location for up to 4 hours per day. 

 

Many frequently asked questions (FAQ) are discussed in the LSCFO Best Management Practices (BMP) 

document.  The BMP item number is referenced in parentheses at the end of the FAQ answer, if applicable. 

 

 

1. What is an LSCFO? 

An LSCFO is an operation for food service to a consumer solely for providing charity, that is conducted 

by a nonprofit charitable organization operating pursuant to Chapter 10.6 of the California Retail Food 

Code (CalCode) and whose food service is limited to any of the following functions: 

1. Storage and distribution of whole, uncut produce or of pre-packaged, non-potentially hazardous 

foods in their original manufacturer’s packaging. 

2. Heating, portioning, or assembly of a small volume of commercially prepared foods or 

ingredients that are not prepackaged. 

3. Reheating or portioning of only commercially prepared foods with no further processing/for 

purposes of hot holding and no longer than same-day food service to the consumer. 

4. Storage or distribution of commercially prepared and commercially packaged potentially 

hazardous cold or frozen foods for distribution to the consumer. 

 

 

 

 

 

Nationally Accredited for Providing Quality Health Services 
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2. Does the law require that a health permit be obtained prior to a nonprofit charitable organization 

provides free food to the public? 

It depends on the type of food preparation activities that the organization will conduct. See next page 

for a summary of the LSCFO registration categories and what types of food activities may be conducted 

in each. 

 

Type of Food Examples 
No Permit or 

Registration 

Registration 

Required 

Full Health 

Permit 

Required 
 

Storing only shelf-stable 

packaged, nonperishable 

food that is in the original 

manufacture’s packaging, 

whole uncut produce, and 

doesn’t require 

refrigeration. (Category 

1) 
 

 

▪ Canned or other packaged 

foods 

▪ Whole, fresh fruit 

 

(basic food pantry) ✓   

 

Storing commercially 

prepared and packaged 

potentially hazardous 

food for cold or frozen 

storage and Category 1 

food above. 

(Category 2) 

 

▪ Packaged frozen or 

refrigerated meats 

▪ Eggs and dairy products 

▪ Frozen ready-to-eat meals 

 

(food pantry with perishable 

and non-perishable foods) 

 

✓ 
(if operating 

under 

agreement with 

a permitted 

food bank) 
 

✓ 
 

 

 

Reheat or portion 

commercially prepared 

foods with no further 

processing for same day 

food service. (Category 3) 
 

 

Donated prepared food from a 

food facility that is maintained 

hot or cold for same day service 

 

 ✓  

 

Heat, portion or assemble 

small volumes of 

commercially prepared 

foods or ingredients. 

(Category 4) 

 

▪ No cooking from raw state 

▪ Hot pasta or rice may be 

prepared with packaged 

sauce for immediate service 

▪ Only hot or cold holding of 

prepared foods 

▪ Minimal food assembly, 

such as sandwiches or 

salads 

▪ Donated foods from a 

commercial facility 

▪ Limited cutting/slicing for 

purposes of portioning may 

be allowed 
 

 ✓  

 

Preparing potentially 

hazardous foods which 

may require thawing, 

cooking, cooling and 

reheating/hot holding 
 

 

Anything that is beyond what 

has been described above 

  ✓ 
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3. Does a food pantry that distributes only pre-packaged food have to register as an LSCFO?    

It depends on what the food pantry does and how they operate. 

• If the food pantry stores and distributes only pre-packaged non-perishable foods and whole 

produce, registration is not required, regardless of whether or not they operate in conjunction 

with a food bank. (Category 1) 

• If the food pantry stores or distributes commercially prepared and commercially packaged 

potentially hazardous cold or frozen foods, registration may be required. (Category 2) 

o If the food pantry works in conjunction with a food bank, registration is not required 

as long as the food pantry follows the food bank’s best management practices. 

o If the food pantry does not work in conjunction with a food bank, registration is 

required. 

• If the food pantry works in conjunction with a food bank but also prepares food (commercially 

precooked), as described in categories 3 and 4, registration is required.  

o Category 3:  Reheating or portioning of only commercially prepared foods with no 

further processing, for purposes of hot holding and no longer than same-day food 

service to the consumer. 

o Category 4:  Heating, portioning, or assembly of a small volume of commercially 

prepared foods or ingredients that are not prepackaged. 

• If the food pantry cooks foods from scratch (i.e. soups, meat, poultry, eggs, etc.), whether 

working in conjunction with a food bank or not, they do not qualify for the LSCFO registration 

and a food facility permit may be required. 

 

4. What should existing charitable feeding operations do under this new law? 

The initial implementation will include education and outreach of the new law with an emphasis on 

food safety. Existing charitable feeding operations should consult with their local health department 

regarding current feeding guidelines and implementation schedule. As long as the feeding operation 

does not pose a significant health risk you may continue operating as you normally do. 

 

5. What are the LSCFO registration requirements? 

An LSCFO that must register must do so with the LEA prior to providing food service.  Registration 

may include, but is not limited to, documentation as required by the LEA and may include payment of 

a fee.  Some departments may be able to provide a reduced fee or a fee waiver upon request.  The 

following information must be provided: 

• Name, physical address, internet website, and telephone number of the nonprofit charitable 

organization conducting the LSCFO. 

• Name and contact information of a site representative of the LSCFO. 

• Operating days and hours of the LSCFO. 

 

Contact your local health department to obtain specific registration requirements.  

 

6. What are the benefits of registration? 

An LSCFO will be able to legally operate and may be exempt from the full requirements of a restaurant 

or other grocery store, while still being able to serve food to those in need while using food safety Best 

Management Practices. An LSCFO registration also allows your operation to receive and serve donated 

foods from restaurants and other commercial food establishments. 
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7. What is required if I conduct, or would like to conduct, food service activities beyond what is 

allowed as an LSCFO, such as cooking raw meats or raw chicken or cooling cooked pork to make 

tamales? 

If you do not qualify for an LSCFO registration, you may need a food facility permit.  Contact the LEA 

to obtain the registration and/or permit requirements. A site evaluation may be conducted to determine 

if upgrades are necessary for the kitchen. 

 

8. Where can food be served or distributed? 

Food can be distributed to the public from inside the LSCFO’s building.  The building may be a 

nonresidential structure that meets minimum structural and operational requirements as determined by 

the LEA.  

 

Food distribution in an outdoor location (that is not in or adjacent to the registered location) is allowed 

for up to four hours per day. Other local governmental jurisdictions (planning department and/or 

community development agency, building department, fire department, police department, parks 

department, etc.) may have additional requirements for public areas. (BMP #35) 

 

9. Is food safety training required? 

The LSCFO must meet certain CalCode requirements, as specified, and follow the best management 

practices approved by the LEA in order to ensure food is handled safely and be fit for human 

consumption.  Food safety training through a Food Safety Manager Certificate or Food Handler Card 

program is not specifically required for LSCFOs, however BMPs require a sufficient level of food 

safety training and/or knowledge. 

 

LSCFOs may opt to have at least one person obtain a Food Handler Card or Food Safety Manager 

Certification.  Both training methods provide basic food safety information related to: 

• Foodborne illness, including terms associated with foodborne illness, micro-organisms, 

hepatitis A, and toxins that can contaminate food and the illness that can be associated with 

contamination, definition and recognition of potentially hazardous foods, chemical, biological, 

and physical contamination of food, and the illnesses that can be associated with food 

contamination, and major contributing factors for foodborne illness. 

• The relationship between time and temperature with respect to foodborne illness, including the 

relationship between time and temperature and micro-organisms during the various food 

handling, preparation, and serving states, and the type, calibration, and use of thermometers in 

monitoring food temperatures. 

• The relationship between personal hygiene and food safety, including the association of hand 

contact, personal habits and behaviors, and food employee health to foodborne illness, and the 

recognition of how policies, procedures, and management contribute to improved food safety 

practices. 

• Methods of preventing food contamination in all stages of food handling, including terms 

associated with contamination and potential hazards prior to, during, and after delivery. 

• Procedures for cleaning and sanitizing equipment and utensils. 

• Problems and potential solutions associated with temperature control, preventing cross-

contamination, housekeeping, and maintenance. 
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Contact the LEA to see what kind of training opportunities may be available.  (BMP #30) 

 

10. Will an inspection of the LSCFO be conducted? 

Generally, no routine inspections of the operation will be conducted.  It is therefore very important to 

review and follow the best management practices, as approved by the LEA.  However, an inspection 

may occur in response to a consumer complaint or a report of a suspected foodborne illness. 

 

Some jurisdictions may require an initial site visit to determine eligibility and placement in the 

registration program. 

 

11. What are some approved sources for food donations? 

Donated food may be accepted from the following: 

• Permitted food facilities including restaurants, grocery stores, bakeries, catering operations 

• Permitted cottage food operators 

• Permitted food processors and manufacturers 

• Community food producers (whole produce and unrefrigerated shell eggs) operating per 

AB1990/234 

• Permitted micro-enterprise home kitchen operations 

 

Food may NOT be received from the following: 

• Prepared food from unpermitted/unregistered home kitchen operations 

• Salvage operations 

(BMP #5) 

 

12. Are commercial equipment and commercial utensils required? 

Equipment and utensils are not required to be commercial-grade.  However, all equipment and utensils 

must be food-grade and be non-reactive to the food/beverages stored in them (e.g., acidic foods may 

leach cooper from copper containers).  They must be maintained clean and in good repair.  (BMP #12, 

17, 18) 

 

13. How should food be stored to protect it from potential contamination? 

Food should be stored at least six inches off the floor (or on a pallet) in a clean, dry location that is free 

of vermin.  Food may not be stored in restrooms or garages. Raw produce should be stored below ready-

to-eat foods to prevent accidental cross-contamination.  (BMP #6, 16) 

 

14. Do food handlers have to wear hair nets? 

Food handlers should restrain their hair so it won’t fall into or touch open foods.  (BMP #26) 

 

15. Can food that is past its marked “expiration date” or “best by” date still be used and/or 

distributed to the public? 

Baby food and infant formula may not be used or distributed after the marked “Use By” date.  Other 

foods may potentially be used or distributed if they have been safely handled.  (BMP#10) 

 

For more information about food product dating, visit the United Stated Department of Food and 

Agriculture (USDA) Food Safety and Inspection Service (FSIS) website:  

https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-

sheets/food-labeling/food-product-dating/food-product-dating 

https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/food-labeling/food-product-dating/food-product-dating
https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/food-labeling/food-product-dating/food-product-dating
https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/food-labeling/food-product-dating/food-product-dating
https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/food-labeling/food-product-dating/food-product-dating
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16. What liability protection is available for receiving and/or distributing food? 

 California Good Samaritan Food Donation Act provides protection from civil liability for foods donated 

from food facilities.   

• The donation of nonperishable food that is fit for human consumption but that has exceeded 

the labeled shelf life date recommended by the manufacturer.  

• The donation of perishable food that is fit for human consumption but that has exceeded the 

labeled shelf life date recommended by the manufacturer if the person that distributes the food 

to the end recipient makes a good faith evaluation that the food to be donated is wholesome. 

 

Please seek legal assistance to determine how liability protection may apply to your operation. 

(BMP#10) 

 

17. Are Child and Adult Care Food Programs subject to AB 2178? 

In general – no. Any program that is a license-exempt center covered by the California Department of 

Education (CDE) bulletin #CDE MB CACFP-07-2016 is not required to register as an LSCFO for the 

meals being served under that program. If the program wishes to serve food above and beyond the CDE 

program they may be eligible to register as an LSCFO to serve food free of charge to those in need. 

Contact your LEA if you have any questions regarding your specific operation. 

 

18. Can volunteers help serve food? 

Yes, volunteers can help serve and prepare food. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.cde.ca.gov/ls/nu/cc/mbcacfp072016.asp
https://www.cde.ca.gov/ls/nu/cc/mbcacfp072016.asp

